Vuurtraining

Be fearless in the persuit of what sets your soul on fire...
Sjamanistisch centrum Mooi Gevoel

Vuurhoeder bij de zweethut ceremonie

Als vuurhoeder bij de zweethut ceremonie ben je dienstbaar aan het vuur. Je verbind jezelf met het vuur en opent jezelf hiermee ook voor de gehele ceremonie. De grote leermeester van het vuur mag ons leiden. Het vuur is naast het water, de lucht en Aarde het grote dienende element binnen deze ceremonie. Het vuur maakt de stenen roodgloeiend maar het is ook de spiegel van wat er verteld wil worden over de energie welke dienend is. 


Deze training maken we veel vuur. Kleine vuurtjes en grote vuren. We verdiepen ons in de relatie tot het vuur op verschillende manieren en maken zo contact met één van de grootste leraren. Deze training is bedoeld voor degene die graag de plek van vuurhoeder willen innemen in de ceremonie of het heilige vuur in het algemeen. 

 

Wij dragen in deze training kennis aan je over, maar gaan vooral ook veel in de praktijk ervaren en ons meer en meer openen voor de wijsheid en taal van het vuur. Naast het vuurhoeden zitten we ook iedere dag in de zweethut. Om dieper en dieper aanwezig te zijn in ons vuur, met het heilige vuur en alles wat er nog tussen staat, om dit ook weer ruimte te geven en te transformeren.


Onze liefde en verbinding voor deze ceremonie en het heilige vuur zijn aanwezig in deze training. We mogen omarmen, rusten, hoeden en verwarmen bij het vuur. Het vuur wat ons zo herinnert aan de tijden dat wij rondom het vuur zaten. In essentie. Kies voor deze training wanneer je :

 • graag in verbinding gaat met het ceremoniele vuur
 • dienstbaar wil zijn aan de ceremonie van de zweethut
 • jezelf aangetrokken voelt tot ( of wilt verdiepen in ) het sjamanisme
 • vooral ook veel in de praktijk wil leren


Praktische informatie

De training duurt ruim 4 dagen. Je slaapt in je eigen tent. Eten maken we samen of net hoe het uit komt ( back to basic ). Vooraf aan deze vuurtraining maak je 405 gebedszakjes en zijn er voorbereidende werkvormen. Want hoe meer je al in contact bent met de natuur, moeder Aarde en het Grote Weten, des te meer versta je de taal van het vuur. 


Deze training is


 • intensief
 • uitdagend
 • speels
 • waardevol
 • een innerlijk pad


Je gaat het vuur in jezelf vinden en deze in verbinding brengen met het vuur van de zweethut ceremonie en de traditie, als kanaal van het grote bewustzijn.


Om deel te kunnen nemen aan deze training is het belangrijk dat je ruime ervaring hebt ( als deelnemer ) met de zweethutceremonie.


Je krijgt ( praktische ) kennis over:

 • voorbereiding
 • opbouw van de vuurbak
 • verschillende soorten hout 
 • gereedschap / persoonlijke bescherming
 • het vuur in het hout brengen
 • hoeden van het vuur 
 • samenwerking met de ceremonieleider/watergieter
 • de voorouders naar binnen brengen
 • bedding voor de deelnemers
 • de stenenceremonie
 • ehbo / veiligheid
 • omgaan met alle weerstomstandigheden


Iedere dag is er een lesblok, veel praktijk, een zweethut en evaluatie.


Na deze training ben je in staat om het vuur van de zweethut te hoeden en de ceremonie mede te dragen. Natuurlijk zul je alles in de praktijk verder ontdekken en verdiepen maar je hebt de basiskennis en ervaringen om op terug te vallen. 


Voorafgaande aan de training geven is er ( de mogelijkheid ) om binnen een whatsapp groep te verbinden met de overige deelnemers en het team. Om zo contact te houden met alles wat gezien, gehoord en gevoeld wil worden en alvast elkaar te dragen in de weg naar het vuur. 
Het team

Het volledige team wordt voor de training in 2025 opnieuw samengesteld.


Rob heeft in 2014 een vuurtraining "gevolgd" en heeft jaren lang intensief het vuur en de zweethutceremonie gedragen. Het vuur werd de grootte leraar om zichzelf te openen voor alles om zich heen, de zweethutceremonie en het sjamanisme. Het was hetzelfde vuur wat aangaf dat Rob de plek van watergieter had in te nemen. Om zijn kennis nog meer te verdiepen heeft Rob in 2022 ook de training tot watergieter gevolgd. Inmiddels is hij ook helemaal thuis op deze plek.


Aanbevolen boeken

Vuur - Immia Schellevis
Ceremonies - Sandra Ingerman
De vier richtingen - Daan van Kampenhout

Een boek waarin Immia Schellevis als Elder haar kennis deelt.

"Hoe meer je in contact bent met de natuur, Moeder Aarde en het Grote Weten, des te meer je verstaat van de taal van Vuur."

In haar boek ‘Ceremonies’ slaat sjamanistich leraar Sandra Ingerman een brug tussen oude ceremonies en onze hedendaagse behoeften met inspirerende informatie, verhalen en praktische handvatten voor jouw eigen ceremonies.


Het wiel van de vier richtingen is een tijdloze plattegrond die in vele sjamanistiche culturen bekend is. Op de vier richtingen vind elke mogelijke menselijke ervaring een plek. Daan van Kampenhout begon meer dan dertig jaar geleden met zijn studie van het wiel,


Tarief vuurtraining

Waar: Nijeveen ( Drenthe )

Tijd : 4 dagen

Investering : 

Inclusief : overnachtingen, gebruik van gereedschap etc, maaltijden en drinken.


Deze training wordt in 2025 ingepland.


Hoewel wij geen verschillende tarieven hanteren kunnen wij ons voorstellen dat de vuurtraining je wel roept, maar dat het financieel wat lastiger kan zijn. Wij staan er altijd voor open om hierover in contact te gaan. Wellicht komt onze donatiepot ook goed van pas.unsplash