Tips / inspiratie
Sjamanistisch centrum Mooi Gevoel

The four shields

The four shields gaat over de menselijke natuur, onderverdeeld in de windrichtingen. Hoewel in het Engels beschreven en soms vraagt om al wat kennis van het één en ander, is het een heel mooi boek wat inzichtelijk maakt of je in balans bent met alle windrichtingen of dat er nog richtingen onderbelicht of juist overbelicht zijn. 


En dit vanuit meerdere invalshoeken. Als je dit naast het medicijn- en het levenswiel legt, dan krijg je een heel mooi inzicht in alle balans welke ons dienstbaar is in het leven. 


Zo staat het noorden bijvoorbeeld voor de mind en het zuiden voor het onbevangen kind. Ergens is het het mooist als deze twee in balans zijn. Ben je over verantwoordelijk en praktisch of leef je misschien teveel zonder moraal ( wat het kind ook is ). Het is maar een voorbeeld. 


Ook in ons aanbod nemen wij deze kennis altijd mee om te zien of er wellicht een richting te veel overheerst en via welke windrichting hier mee balans in kan komen. 


Zeer zeker de moeite waard om te lezen.


Medicijnwiel Mooi Gevoel

Medicijnwiel

Het medicijnwiel vindt je vaak terug in ons aanbod. Het is een wiel vanuit het Sjamanisme en heeft ons hele leven invloed en kan bepaalde dingen heder maken. 


Het medicijnwiel bestaat uit de richtingen van de 4 winden. Oost, zuid, west en noord. 


In ons leven worden wij geboren in het oosten. Het nieuwe begin, chaos waar creatie vanuit kan onstaan. Maar het is ook de lente en de plek waar de zon iedere dag weer opkomt.


Als jong-volwassenen hebben wij onze plek in het zuiden. Vol in ons vuur gaan wij de wereld tegemoet, veel actie en manifestatie. Het is ook de zomer en de plek waar midden in de dag de zon, vol in zijn kracht, het hoogst aan de hemel staat.


Als oudere hebben wij onze plek in het westen. Het is de wijsheid, de emoties, loslaten en refelectie. Het is ook de herfst waarin de natuur ons laat zien dat wij in rust mogen. De bladeren vallen van de boom. 


Aan het einde van ons leven gaat wij over naar de andere wereld. Het is echter ook de winter. De tijd van inkeer, vertrouwen en gebed dat wij de winter mogen doorkomen, tot de lente ons weer voorziet van nieuwe groente, fruit etc. 


Dit wiel omvat zowel het leven, de seizoenen als ook bijvoorbeeld fases, nieuwe projecten, hobby's etc. 


Door bewust te zijn van de plek waar jij jezelf op dit wiel bevindt kun je, als je bijvoorbeeld ergens in vast loopt, de stap maken naar de volgende windrichtingen om zo de balans op te maken, los te laten, reflecteren wat wel en niet goed gaat om vervolgens opnieuw in het oosten te beginnen met een nieuw of een beter idee.Medicijnwiel Mooi Gevoel

Interessante boeken

Medicijnwiel
Ceremonies - Sandra Ingerman
De vier richtingen - Daan van Kampenhout
Vuur - Immia Schellevis

Het medicijnwiel is een prachtige en insprerende benadering van een bevallig en holistisch leven in deze moderne, maar moeilijke tijd. De filosofie van het medicijnwiel is afgeleid van basale principes die bekend zijn bij iedereen die dicht bij de natuur leeft.

In haar boek ‘Ceremonies’ slaat sjamanistich leraar Sandra Ingerman een brug tussen oude ceremonies en onze hedendaagse behoeften met inspirerende informatie, verhalen en praktische handvatten voor jouw eigen ceremonies.


Het wiel van de vier richtingen is een tijdloze plattegrond die in vele sjamanistiche culturen bekend is. Op de vier richtingen vind elke mogelijke menselijke ervaring een plek. Daan van Kampenhout begon meer dan dertig jaar geleden met zijn studie van het wiel,

Een boek waarin Immia Schellevis als Elder haar kennis deelt.

"Hoe meer je in contact bent met de natuur, Moeder Aarde en het Grote Weten, des te meer je verstaat van de taal van Vuur."

Bijvoet

Bijvoet ( Artemisia vulgaris ) is een veelzijdig kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt door sjamanen en genezers over de hele wereld. Met zijn krachtige eigenschappen en diepe symboliek heeft Bijvoet een speciale plaats in de traditionele geneeskunde en spirituele praktijken.


De geschiedenis van Bijvoet gaat terug tot in de oudheid, waar het werd beschouwd als een heilig kruid. Sjamanen waardeerden het om zijn vermogen om visioenen op te roepen en de geest te verhelderen tijdens rituelen en ceremonies. Het kruid werd ook gebruikt om negatieve energieën te verdrijven, bescherming te bieden tegen boze geesten en genezing te bevorderen. 


Het is een Europees kruid dat ook door de Druïdes gebruikt werd bij verschillende rituelen en ceremonies. o.a. ook voor het verdrijven van negatieve energie.
Bijvoet Mooi Gevoel

Witte salie

De Witte salie van eigen bodem. Wij kweken ook salie in eigen grond. De witte salie waarvan het zaad is gekocht. Een soort welke goed op te kweken is in ons klimaat.


Hoe mooi is dat. De witte salie komt vooral vanuit Zuid-Amerika en is dus aardig belastend voor het mileu om dit hierheen te importeren. 2023 is het eerste jaar dat wij hier mee aan de slag zijn gegaan en van het proces hebben geleerd. 


Volgend jaar is onze doelstelling om voor het grootste gedeelte voorzienend te zijn in onze behoefte aan Witte salie. Daarnaast zullen wij vaker Bijvoet in gaan zetten. 


De groene salie, welke in gekookte vorm toegevoegd wordt aan het water om de zweethut te gieten, komt al langer uit eigen tuin.


Witte Salie Mooi Gevoel

Telegram kanaal

Vindt je het fijn om op de hoogte te worden gehouden van interassante tips en inspiratie en zo contact te houden met ons sjamanistisch centrum, klik dan op het logo om onze telegram groep te volgen.

Telegram Mooi Gevoel

De zeven heilige codes

Geinspireerd op de zeven heilige codes en de chakra's hebben wij een gedichtenboekje gemaakt en deze is gratis te downloaden in het formaat PDF of EPUB.

Blog

Affirmaties


Affirmatie is een Latijnse woord en betekent bevestiging, bekrachtiging.  Zo zijn er affirmaties voor zelfliede, kracht, steun en hulp enz. En dit kan op een moment in je leven zomaar heel krachtig werken om de affirmatie te gebruiken om jezelf te bevestigen in wat je ook bent. Alleen voelen wij soms ook een beweging hierin waar het gevaarlijk kan worden. Gevaarlijk op de lange duur.


Voor ons valt dit namelijk onder het stuk spirituele bypass. Wij ontmoeten deze mensen ook. Degene welke spiritueel zijn gelijkstellen aan licht, liefde, rust en een hogere zelf. Voor ons in het centrum gaat spiritueel zijn over alles voelen wat je waarneemt. En in dat gevoel is er ook gewoon het teveel, de boosheid, de angst, de geraaktheid en alle andere patronen en verhalen. Ofwel het gaat niet over wat of wie je bent, het gaat over bewustzijn van wat er is.


Voor ons is dit de stap naar jezelf completer maken. Bewust te zijn van alles. En dus ook niets af te wijzen. Want als wij alleen maar licht en liefde zijn dan ontkennnen wij misschien ook wel andere lagen en gevoelens van bijvoorbeeld pijn of jezelf kleiner voelen dan wie je bent als er een trigger is van buitenaf. Terwijl deze laag erkennen en er laten zijn kan leiden tot ruimte geven aan alles wat daar aan te grondslag ligt. En ja, dan kan een affirmatie ook helpen, zeker op de korte termijn, maar op de lange duur wordt het waarschijnlijk een gevecht.


In onze beleving zijn wij zielen welke in menselijke verschijning hier op Aarde zijn om alles te omvatten, lessen te leren, en uiteindelijk onze werkelijkheid te worden. De verbinding met de complete schepping te worden. Vele noemen dit de liefde. Het is de zuivere ziel.


De bypass om jezelf te zien als licht, liefde, zuiverheid en de hogere zelf zonder eerst door de modder heen te gaan is in onze ogen niet mogelijk. We hebben de gehele reis te maken. 


Het sjamanisme leer ons dat de weg naar boven eerst dwars door moeder Aarde heen gaat.....


 


Liefdesrelatie's


Een liefdesrelatie is wellicht het mooiste wat er is en tegelijk kan het de grootste uitdaging zijn. De helderste spiegel, het grote thuis en de meeste berusting.


Om samen in een relatie te zijn is volgens ons een belangrijke peiler open- en eerlijkheid naar elkaar. Jezelf uitspreken en zo de verbinding houden.


En is die verbinding dan altijd de gezichten dezelfde kant op ? Niet perse wellicht, maar het is wel elkaar ook daar in ontmoeten. De kop in het zand steken om de verbinding in stand te houden is een soort van jezelf voor de gek houden. De mooiste relatie blijft voor ons de relatie waar in ieder geval alles er mag zijn. Of het nou blij maakt, boos of verdrietig. Het is dan in ieder geval zichtbaar. En zuiver vanuit jezelf, jouw gevoel, wensen en grenzen.


Waar onzichtbaarheid is kan geen ware verbinding zijn.


Maar wat dan als het gevoel van uit elkaar groeien onstaat ? Wellicht is dat het punt waarin je weer mag gaan uitspreken. Want waar zichtbaarheid is, daar is ook de verbinding.


Een relatie zijn twee individuen welke samen elkaar willen ontmoeten en verbinden. En het zijn de individuen welke zich in mogen brengen. Met alles wat er is. En dat kan spannend zijn want de vraag kan ontstaan of het dan nog wel samensmelt in het ontmoeten. Maar jezelf ontkennen is geen basis.


Voel jij dat je vastloopt in je relatie ? Jezelf eigenlijk aanpast, verstopt of vertstilt ? Wij nodigen je uit om jezelf weer in te gaan brengen en jezelf uit te spreken.....


Want wil je achter de verhalen en patronen leven met je partner, of in het volle licht ? 
unsplash