Zweethut

De ceremonie van de zweethut is een hele oude traditie en deze was te vinden over de gehele wereld. In alle traditionele vormen zijn onderdelen van reinging, gebed, dank en genezing terug te vinden. En genezing gaat voor ons hier over het bekrachtigen van jezelf, in dat wat jij in de kern al bent, en loslaten wat niet meer bij je past.


De zweethut is een hut van wilgentakken welke bedekt wordt met dekens en staat symbool voor de baarmoeder van Grootmoeder Aarde, als ook het symbool voor het universum en Wakan-Tanka ofwel de Grote Geest/het Grote Mysterie.


Zweethut Mooi Gevoel

Stenen ( welke de Voorouders representeren ) worden door het vuur verhit en als deze vuurrood zijn in de zweethut gebracht. Nadat de deur gesloten wordt, is het compleet duister op de gloeiende stenen na. Er wordt op de stenen water gegoten en kruiden zullen via de warmte hun geur verspreiden. Zo worden er totaal vier ronden gehouden. Elke ronde is verbonden aan een windrichting. Tussendoor zal de deur steeds open gaan en kun je indien nodig er even uit.


De zweethut is een plek waar je (weer) contact maakt met je diepste verlangen en het onzichtbare mag ontmoeten. Waar je thuis mag komen in je lichaam en je heldere weten. Juist omdat in het donker en de warmte niets anders meer aanwezig is dan jezelf, daar waar wij de kwetsbaarheid, liefde en daadkracht mogen ontmoeten. Het is een kado om een gesprek met je ziel aan te gaan in deze ceremonie. 


Deze ceremonie is een heel krachtig ritueel, omdat de donkerte en de warmte ervoor zorgen dat je snel in contact komt met je eigen essentie.
Hoe ziet de dag er praktisch uit

De ceremonie begint om 10:00 uur en zal rond 20:00 afgelopen zijn.


We nemen de tijd en ruimte om aan te komen, te delen hoe het nu met je is en wat je hier brengt om een mooie veilige bedding te laten onstaan. Daarna gaan we de hut bedekken met dekens en de vuurplaats klaarmaken. In de stenen ceremonie leggen wij de stenen op het altaar waarna de firekeeper het vuur in het hout zal brengen. Hierna zullen we een klein hapje eten als lunch. 


Als de firekeeper ons het seintje geeft dat de stenen warm zijn dan gaan wij de zweethut in. 


In de zweethut welke vier ronden duurt volgen wij de windrichtingen en het levenswiel, en gaat het - in grove lijnen - in  de zweethut over;


Ronde 1 - Oost :

Jezelf welkom voelen. Bij jezelf, Moeder Aarde, de voorouders, het onbekende en het grote geheel waar wij toe behoren.


Ronde 2 - Zuid :

Aandacht voor je intentie en verdieping hierin. Waarom neem jij plaats in de zweethut ?


Ronde 3 - West :

Focus op wat er tussen jou en je intentie staat. Waarom leef je jouw intentie nog niet ?


Ronde 4 - Noord :

Stilte, loslaten en dankbaarheid voor ons leven tot zover en wat komen gaat.


Iedere zweethut ceremonie is echter uniek want steeds weer volgen wij wat de ceremonie ons duidelijk wil maken. Na de ceremonie ruimen we op wat opgeruimt kan worden. Daarna eten we nog een gezamelijke maaltijd aan het vuur waarna ieder weer zijn weg gaat. 


* De lunch en het avondeten doen wij volgens het potluck principe. Iedereen neemt wat eten mee voor de lunch en avondeten, waarbij wij in ieder geval zorgen voor een heerlijke soep. 

De zweethut van sjamanistisch centrum Mooi Gevoel

Heel bewust bieden wij deze ceremonie aan voor kleine groepen van maximaal 8 deelnemers. Onze kracht ligt namelijk hier. Om jou, in een kleine setting, binnen deze ceremonie en zweethut-sessie, mee te nemen tot achter jouw intentie, daar waar jouw weten vertelt wat je mag gaan leven en mag loslaten. Hiervoor nodigen wij Moeder Aarde, Great Spirit, de Voorouders, Krachtdieren, het water en het vuur uit om de wijsheid tot ons te laten komen. Er zijn genoeg zweethutten in Nederland welke grotere groepen verwelkomen, maar wij volgen graag ons hart en dat waar wij goed in zijn. En dat is via deze kleine intieme vorm.


Als je de zweethut ceremonie bij ons wil meemaken dan kan dit op twee manieren. Er worden regelmatig zweethutten aangeboden op basis van open inschrijving. Deze staan in de agenda aangekondigd. Het is echter ook mogelijk om zelf een groep samen te stellen en in overleg een dag vast te leggen.


Naast Rob & Linda en jullie als deelnemers, is er deze dag ook een vuurhoeder aanwezig. Deze is zorgvuldig gekozen. Rob is deze dag de ceremonieleider en watergieter in de zweethut. Linda biedt met haar gehele unieke zijn een bedding waarin ook alles welkom is.


Uiteraard volgt er als wij een afspraak hebben meer informatie over de zweethut ceremonie, hoe jezelf voor kan bereiden, wat je mee moet nemen etc. Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben met de zweethut. De interne beweging om naar de zweethut toe te willen gaan is belangrijker. Nazorg is er altijd, dus als er na de zweethut vragen bij je blijven hangen dan mag je altijd contact met ons opnemen.


En mocht je vooraf vragen hebben of meer verduidelijking willen, neem ook dan vooral ook contact met ons op !Vaak gestelde vragen

Hoe warm is het in de zweethut ?

Het is warm in de zweethut maar hoe warm is lastig te beantwoorden. De temperatuur wordt geleidelijk steeds hoger en is iedere ceremonie ook weer anders. Tussen de ronde's door gaat de deur open en komt er weer frisse lucht naar binnen. Wel is het zo dat hoe meer je in de weerstand komt tegen de warmte, hoe warmer het zal voelen. Je wordt steeds begeleid en zijn er tips om de zweethut goed te kunnen dragen. En is het echt te warm voor je ? Dan kun je er altijd uit.


Hoe lang duurt een ronde ?

Omdat er geen tijd is in de zweethut is hier ook geen besef van. Gemiddeld duurt een ronde tussen de 40 en 60 minuten. Je zult echter merken dat tijd al heel snel wegvalt.


Wat voor kleding heb ik aan in de zweethut ?

In principe gaan wij naakt de zweethut in of hoe wij het ook wel zeggen, zoals wij geboren zijn. Ook sieraden gaan niet de zweethut in omdat deze heet worden dus alles wat af kan blijft achter in je tas of op het altaar. Het is fijn om na het uitkleden een omslagdoek of handdoek om te slaan of als het echt koud is nog even een badjas aan te trekken. Na de laatste ceremonie aan het vuur kun je bij het betreden van de zweethut je badjas afgeven. In de zweethut kun je de omslagdoek of handdoek omhouden of er lekker op gaan zitten. Je zult snel merken dat in het gelijk zijn met elkaar alles oke is. En vindt je naakt toch een stap te ver ? Wij zeggen altijd dat het geen belemmering mag zijn om de zweethut niet in te gaan dus dan is het ook prima om iets aan te houden als dit prettiger voelt. Dus een zwembroek of bikini kan dan een oplossing zijn.


Wanneer kan ik niet in de zweethut plaatsnemen ?

Iedereen is welkom in onze hut. Vrouwen in hun maanstonde krijgen een speciale plek, zodat de reiniging bekrachtigd wordt. Heb je twijfels over je fysieke of geestelijke gesteldheid, dan is het van belang om dit vooraf te delen met ons. Een zweethut doe je altijd op je eigen verantwoordelijkheid. De hut is niet geschikt voor mensen met metale problemen, bloeddruk en/of hartklachten, diabetes of een infectie ziekte. Zwangere vrouwen kunnen als ze zich goed voelen tussen de 12 weken en 30 weken de zweethut in. Mocht je twijfelen over je gezondheid neem vooral contact op zodat wij kunnen overleggen. Ook is het je eigen verantwoordelijkheid om hierin eerlijk te zijn.


Waarom offeren wij tabak tijdens de steenceremonie aan de stenen ?

Tabak is volgens het sjamanisme ons gegeven om te kunnen communiceren met de spirits en het medicijn te starten. De vredespijp bv was ook bedoeld in de vorm van communicatie met de spirits en zo tot wijsheid en antwoorden te komen onderling. We offeren dus aan de stenen waar onze intentie aan mee gegeven wordt zodat het gehoord wordt en het medicijn kan starten.


Waarom is het belangrijk dat ik iets persoonlijks meeneem voor op het altaar ?

Het altaar is de heilige plek gemaakt van de grond welke vrij kwam van het graven van de kuil in het midden van de zweethut om de hete stenen in te leggen. Dit altaar is een plek van schoonheid als eerbetoon aan de ceremonie. En om ook jouw energie daar in te brengen is het fijn dat je iets op het altaar legt waar jouw energie aan verbonden is. 

Tarief Zweethut

€ 90,00 p.p.De zweethut gaat door bij minimaal 6 personen ( maximaal 8 personen). Er wordt een aanbetaling gevraagd van € 45,00 na opgave. De rest kan voldaan worden op de dag van de ceremonie.


Hoewel wij geen verschillende tarieven hanteren kunnen wij ons voorstellen dat de zweethutceremonie je wel roept, maar dat het financieel wat lastiger kan zijn. Wij staan er altijd voor open om hierover in contact te gaan. Wellicht komt onze donatiepot ook goed van pas.


De locatie van de zweethut is in Bakkeveen/Allardsoog.